Història

La Jove Orquestra de Figueres (JOF) és un espai d'aprenentatge orquestral a disposició dels joves estudiants de música de les comarques gironines. D'ençà l'any 1987 molts joves instrumentistes han realitzat els seus estudis orquestrals a la JOF. Dins d'un marc de potenciació integral del jove i amb l'objectiu d'estimular la seva sensibilització musical, els joves realitzen un treball pedagògic sota el guiatge d'un equip tècnic professional i el suport d'un equip gestor de mares i pares. Compta també amb la col·laboració de l'Ajuntament de Figueres, la Diputació de Girona i el Consell Comarcal de l'Alt Empordà.

Creada inicialment per Joventuts Musicals de Figueres, actualment és una entitat independent sense ànim de lucre amb més de seixanta joves músics entre els 8 i els 25 anys, distribuïts en quatre seccions, INDIKA, JUNCÀRIA, TRAMUNTANA I FICARIS segons els nivells i les edats. Al llarg d'aquests anys han passat per l'orquestra quasi un miler de joves instrumentistes, molts del quals han esdevingut reconeguts professionals.

La JOF realitza periòdicament concerts mostrant el seu repertori, que abraça des de la música barroca fins la contemporània.

Les activitats de la JOF s'ajusten al calendari escolar. Els assajos tenen lloc tots els dissabtes en el Centre de Formació Integrat Ferran Sunyer i Balaguer situat a la Ronda Sud, 3 de Figueres.

Al llarg d'aquest temps, la JOF ha ofert tot un seguit de concerts a diverses poblacions de les comarques catalanes mostrant el seu repertori de treball, el qual abraça des de la música barroca fins a la contemporània, amb especial èmfasi en les obres de compositors catalans dels nostres dies, com són Miquel Sunyer, Narcís Bonet, Albert Llanas, Xavier Benguerel, Aleix Tarrés i Xavier Pagès als qui la JOF ha encarregat i estrenat composicions.

Ha enregistrat sis CDs amb obres d'encàrrec propi, com La Cançó del Mussol de Miquel Sunyer i Encanteri de les Bruixes de Xavier Benguerel i la Suite del Mestre Armer composada per Albert Gumí, que ha estat un dels directors de la JOF i que actualment gaudeix d'un prestigi internacional indiscutible.